KAKO PROCENITI FORMU EKIPE

vizitkaForma neke ekipe je često odlučujući faktor koji utiče na rezultat utakmice, te je stoga veština analize forme ekipe ključni faktor za uspešno klađenje.Jer ako ne znate formu neke ekipe,kako ćete znati da li vam kladionica nudi dobre koeficijente?

Stoga naučite neke od ovih trikova koji vam mogu pomoći u uspešnom klađenju na fudbal.

Domaće i gostujuće utakmice – U fudbalu je pametno posebno procenjivati formu ekipe u domaćim i gostujućim utakmicama. Većina timova igra bolje kod kuće nego u gostima, ali kod nekih je to posebno izraženo pa su kod kuće praktički nepobedivi dok u gostima mogu biti i ispod prosečne.Pa ako se gleda samo ukupna pozicija na tablici (i domaće i gostujuće utakmice),ta informacija može uveliko zavarati i navoditi na krivi put.

  Čisti rezultati

Može biti vrlo primamljivo kladiti se na tim koji ima tri ili četiri uzastopne pobede,posebno ako igra protiv ekipe koja je u lošoj formi zadnjih par utakmica. Ali,treba imati na umu da su rezultati relativni.Stoga, ne gledajte samo rezultate, nego i protiv koga su igrali, skor ekipe protiv koje su igrali kod kuće i u gostima, te da li je toj ekipi nedostajao koji ključni igrač.

Faktori koji utiču na formu – Igrači – Vesti vezane uz neku ekipu bi trebale imati veliki uticaj na to da li ćete se kladiti na taj tim. Obavezno proveriti da li će neki ključni igrač propustiti sledeću utakmicu ili da se neki važni igrač vraća nakon ozlede i sl. Npr. ključni igrač koji se vraća nakon ozlede može podignuti samopouzdanje cele ekipe iako on sam nije još uvijek u velikoj formi, te na taj način pridoneti pobedi. Isto tako ekipa bez važnog igrača može potpuno izgubiti sampouzdanje i izgubiti od objektivno slabije ekipe.

Treneri – Neki treneri igraju naročito dobro protiv određenih klubova, jer su razvili taktiku koja potpuno neutralizuje tu ekipu ili vrlo dobro eksploatiše neke njihove slabosti. Stoga vredi proveriti i kako je trener prolazio protiv nekog kluba bez obzira da li s trenutnom ekipom koju trenira ili nekom koju je pre trenirao.

Evropske utakmice – Uvek treba proveriti da li klub na kojeg se kladite ima pred sobom neki evropski meč ili ga je imao pre par dana. Evropske utakmice uvek imaju veću važnost od domaćih pa se ekipe istroše u evropskoj utakmici i onda slabije igraju u sledećoj domaćoj utakmici. Ili se ključni igrači čuvaju za evropsku utakmicu, a domaću onda igra rezervna i bitno slabija ekipa (ekipa s klupe).

Međunarodne utakmice – Sada je već uobičajeno da se većina međunarodnih kvalifikacionih utakmica igra po dve utakmice u paketu: subota – sreda. Ovo je naročito nepovoljno za klubove sa puno internacionalaca jer igrači dolaze umorni (ili ozleđeni) od reprezentativnih obaveza i takve ekipe su u puno nepovoljnijem položaju od neke ekipe bez reprezentativnih igrača koji su imali odmor od dve nedelje.

Istorija dvoboja – Iako prijašnji susreti između dva kluba mogu biti zavaravajući, još uvek ih se isplati proveriti. Većina trendova starija od par godina su beznačajni zbog promene igrača i trenera, ali neki klubovi konstantno pobeđuju neke druge. Nije retkost videti istoriju međusobnih dvoboja između dve ekipe gde jedna nije pobedila drugu već 10 ili 20 godina.

Stil igre – Važno je i proveriti stil igre ekipa u nekom dvoboju. Dve defanzivne ekipe će uglavnom odigrati susret bez puno golova, dok dve ofanzivne ekipe mogu odigrati utakmicu s vrlo neizvesnim rezultatom. Ovo je naročito važno ako se kladite na iznad/ispod 2.5golova.

Golovi – Proverite koliko ekipa na koju se kladite prima, a koliko daje golova. Tim koji pobeđuje sa dva ili tri gola razlike je puno bolja opklada od tima koji uvek pobeđuje s jednim golom razlike. Obema klubovima će pisati pobeda pokraj njihovog imena, ali način na koji su došli do te pobede je takođe važan. Dobra strategija ovde je pokušati predvideti koliko će golova biti u utakmici, na osnovu toga koliko koji klub prima i daje golova. Što bolje pogađate tačan rezultat to će i vaše opklade biti više dobitne.

A evo i kratka check-lista što trebate proveriti pre stavljanja opklade na osnovu gore napisanog:

  1. Proverite formu u domaćim utakmicama za domaćina i formu u gostujućim utakmicama za gostujući tim.
  2. Proverite međusobne dvoboje – ko više pobeđuje i koliko lako pobeđuje?
  3. Proverite vesti vezane za oba tima i procenite kakvi će biti efekti izostanka ili povratka pojedinih igrača.
  4. Trenerski stilovi – kako će ovo imati uticaja na utakmicu?
  5. Nedavne utakmice – kakve posledice imaju na igrače (evropske, međunarodne, …).
  6. Stil igre – kakve stilove imaju protivnici i kako će to uticati na utakmicu?
  7. Golovi – proverite date i primljene golove za svaki tim.

Ostavite odgovor