ANALIZA UTAKMICE

Ja volimm tipovanjeU klađenju,uopšteno govoreći,postoje dve vrste igrača.Jedni su oni koji se klade kako bi zaradili i drugi koji se klade isključivo radi zabave. Međutim bez obzira koji ste tip igrača, ultimativni cilj svih koji se klade je pobediti kladionicu.

Iako na prvi pogled to izgleda jednostavno, u praksi, pogotovo na duge staze, to je vrlo teško. Kladionice su organizovane, disciplinovane i ostavljaju vrlo malo mogućnosti da ih igrač pobedi.Da bi uspeli pobediti kladionicu i vi se morate ponašati poput nje.Svaku utakmicu na koju mislite staviti novac morate znati analizirati i zatim odlučiti da li se vredi na nju kladiti ili ne.

Ovde pružamo nekoliko saveta ili koraka po kojima se može napraviti kvalitetna analiza jedne utakmice.

Forma ekipe: Forma jedne ekipe je najvažniji faktor koji gledaju kladionice prilikom određivanja koeficijenata, pa je ne smete ni vi propustiti. Tačno određivanje forme neke ekipe te njeni usponi ili padovi mogu vam doneti jako puno novaca. Najbolje je pri tome se usresrediti na nekoliko ekipa ili liga koje ćete verno pratiti tokom sezone. Tako ćete vrlo brzo moći uočiti da li forma neke ekipe počinje padati ili rasti, čak i pre kladionica,te na taj način steći prednost.

Statistika igranja kod kuće i u gostima: Uvek proverite ove statistike. Neke ekipe igraju potpuno različito kod kuće i u gostima, npr. u gostima su totalna pušiona dok su kod kuće nepobedivi. Moguće je da takva ekipa na primer igra dva puta kod kuće i pobedi, pa im je sledeća gostujuća utakmica iz nekog razloga odgođena, pa opet pobede kod kuće. Zbog takve tri pobede u nizu kladionice joj mogu dati prilično kriv koeficijent za sledeću gostujuću utakmicu. Takve situacije treba uočiti i iskoristiti.

Head-to-head statistika: Ovo je statistika u kojoj se gledaju samo utakmice između dve ekipe koje međusobno igraju. Ove statistike treba gledati i do pet sezona unatrag, pa čak i više. Razlog za ovo je što mečevi nekih ekipa imaju neku svoju logiku koja često nema nikakve veze s trenutnom formom. Poznato je da neke ekipe ne uspevaju pobediti na određenim stadionima i preko 10 godina bez obzira koliko su trenutno „jake“.

Vesti: Pozorno pratite sve vesti koje bi mogle imati uticaja na učinke neke ekipe, kao što su crveni kartoni, ozlede i dr. Posebno je važno znati pravilno protumačiti te vesti. Često vest da je ozleđen jedan od glavnih igrača neke ekipe ima za posledicu porast koeficijenta za tu ekipu,tj.pad koeficijenta na protivnika,jer se smatra da je ta ozleda hendikep za tu ekipu. Međutim velike i bogate evropske ekipe imaju često na klupi ne samo dostojne zamene nego nekad čak i bolje igrače za zaenu,pa ta ozleda i nije neki hendikep.

Motivacija: Motivacija je izuzetno važna za rezultate neke ekipe. Glavni razlog zašto neke slabije ekipe pobede puno jače protivnike je upravo u motivaciji. Često ekipe koje igraju u evropskim kupovima su manje motivisane za prvenstvene utakmice. Isto tako ekipe kojima preti ispadanje iz lige imaju veću motivaciju od onih koji su si već osigurali opstanak. Neke ekipei,ako vide da nemaju više izgleda da osvoje prvenstvo,žele osvojiti kup pa tu igraju puno jače nego na drugim utakmicama. Promena trenera takođe puno pridonosi motivaciji ekipe,jer se igrači nastoje dokazati novom treneru.

Raspored: Događa se da neke ekipe imaju vrlo tesan raspored (liga, domaći kupovi, evropski kupovi), što dovodi do prevelikog zamora, pa se ekipe naerno čuvaju za utakmice koje su im važnije dok na ostalim igraju puno slabije.

Uslovi igranja: Proverite kakvi su vremenski uslovi za igranje na nekom stadionu. Ako pada kiša i sve je blatnjavo ne očekujte žestoku borbu i puno golova (često odlična prilika za odigrati under 2.5 golova). Vrlo verovatno je da će ekipe samo rutinski odraditi tu utakmicu bez puno nadmetanja.
Isto tako vidite koliko putuje gostujuća ekipa. Ekipa koja mora proputovati pola kontinenta u nekim evropskim kupovima često zbog umora pokaže puno manje na terenu nego što bi pokazala da nije morala toliko putovati.

Ostavite odgovor