You are here
Home >

SAVETI  ZA  USPEŠNO  KLAĐENJE

Tipovanje na neki događaj je posao! Da, posao kao i svaki drugi. Kada to shvatite i kada ovom poslu priđete maksimalno ozbiljno kao i poslu od kojeg egzistirate, sigurno ćete biti uspešan tipster. Kada naučite da ga radite, sve postaje rutina i ide mnogo lakše i brže.

Za uspešno tipovanje je potrebno da znate koji su to parametri koji koji opredeljuju ishod jedne utakmice.

Ti parametri treba da Vam budu kao neki šablon pri svakom budućem klađenju. Kada naučite da popunjavate taj šablon potrebnim informacijama, onda Vam uopšte neće biti bitno što ste izbrali meč iz lige o kojoj do tada niste imali pojma.Ne zaboravite, da je tipovanje na osnovu prostog pogleda na tabelu siguran put u propast! To se posebno odnosi na kraj sezone u fudbalskim ligama, i onda počnu priče; „ovom treba za opstanak, ovima za ulazak…“, a pojma nemamo kakvo im je stanje u klubu, i da li neko uopšte i želi da opstane ili da se plasira u viši rang. I šta koga briga za tamo nekog davljenika kome „treba“ , kao da im cele sezone nije trebalo, jer da su mogli, oni bi pobeđivali i ranije!

Da citiram- događaje iz kladioničarske liste treba birati pažljivo! Najatraktivniji događaji su i najteži za klađenje. Slavni, poznati klubovi, jake lige, svetska prvenstva, lige prvaka, kupovi i slično, privlače kladioničare, ali su opklade na te događaje daleko rizičniji od ostalih iz ponude. Igrači redovno padaju na „zicere“ koji svi igraju i koji „znaju“ kako će završiti.

Dakle, da zaokružim priču i ukažem na određene principe kojih bi ste se trebali pridržavati pri odabiru tipa:

 • Public bet – igrači redovno padaju na rutinskim utakmicama za koje „svi znaju“ kako će se završiti. Ako im ne možete odoleti, onda bar budite oprezni sa ulogom.
 • Turnirska takmičenja u kolektivnim sportovima -NIPOŠTO! Ni pod razno! Zna se šta su Turnirska takmičenja…kojekakvi kupovi, evropska i svetska prvenstva, play off utakmice, …i sve drugo što nije ligaško takmičenje.
 • Izaberite svoje sportove i lige – svedite svoj izbor tipova na na najviše 3 lige istovremeno. Za više od toga jednostavno nemate vremena da bi bili dobar poznavalac, te da bi mogli vaditi više dobrih tipova. Za više opklada „prepisujte“ od drugih, vama pouzdanih tipstera, a Vi sami niste u stanju, nema teoretske šanse za više. Svaštariti po sportovima, ligama, kako bi došli do što više tipova samo znači da ste Vi ljubitelj sporta i klađenja, u ovom slučaju već klasičnog kockanja, a u stvari ni u jednoj oblasti nemate potrebna neophodna znanja, da biste bili uspešan tipster.
 • Posvećenost – uzmite jedan dan slobodan nedeljno, ili dva a ostalim danima bar 3-4 sata treba provesti u traženju informacija iz liga koje smo odabrali da pratimo, pa čak i onda kada nema ponuda iz tih liga. Aktuelne vesti, dešavanja, povrede, suspenzije, smene trenera, transferi igrača, bankroti jednih, novi sponzori drugih, izveštaji sa prethodnih utakmica, gledanje istih…sve su to stvari koje se moraju znati, a to je posao kako sam na početku i rekao!
 • Trenutna forma- većina tipstera koji se klade na MLB poštuju jedno pravilo: nikada protiv tima koji ima tri vezane pobede, nikada na tim koji ima tri vezana poraza! Mislim da bi se ovo trebalo primenjivati na sve kolektivne sportove. Profesionalni tipsteri imaju još jedno pravilo- tipuje se na niz, nikada protiv niza! Tipovanje na „osećaj“ e sad će…je obična budalaština.
 • H2H – tradicija je čudo! Koliko god da ste ubeđeni u određeni tip, ako je on u suprotnosti sa tradicijom kada se dva tima sastaju-bolje je da ga preskočite, veruj te mi.
 • Izostanci igrača- uočili ste da jedan tim napušava sve redom, ali ume i da primi-znači pobeda uz Over! A da li znate ko je zaslužan za to? Ko su ključni igrači, igraju li oni na sledećoj utakmici?
 • Over/Under u fudbalu- nikako se ne sme igrati ako ne znate vremesnke uslove u toku utakmice i stanje terena.
 • Over/Under generalno- igrajte OVER samo ako očekujete ofanzivnu igru oba tima, a UNDER samo ako su oba tima sklona tvrdoj igri. Jedan tim kakav god bio ne pita se sam za konačan ishod meča!
 • Ulozi i kvote- svaki od nas ko se iole izveštio može napraviti tih famoznih 60% uspešnosti koliko je dovoljno da bi bio usspešan tipster. Poenta je da nam kovota bude bar 1,80 i da ne variramo mnogo sa ulozima. Kakva crna sigurica, zicer i slične gluposti.
 • Stabilnost- se nadovezuje na ovo prethodno. Nema gubljenja glave u lošim serijama, nizovima, a ni u dobrim! Nema „vađenja“, nema povećavanja uloga…idemo dalje kao da se ništa ne dešava i čekamo naše vreme.

Manje uspešnim tipsterima predlažem da izvuku na papir podatke iz ovog teksta u kratkim crtama, te da ih se pridržavaju pri odabiru svojih događaja i tipa. 

    Srećno i nadam se da sam Vam iole pomogao.


8

TOP 10 SAVETA Z KLADENJE

TOP DESET SAVETA ZA KLAĐENJE  

1.     ( i osnovno ) Klađenje je vid kockanja i u mogućnosti ste izgubiti sve novce kojima se kladite. Zato se kladite samo s onim sredstvima koja vam neće previše nedostajati ako ih izgubite. Gledanje utakmice u koju je uložena vaša stanarina ili novac za režije i nije baš zabavno.

2.     Napravite domaći zadatak Kladionice postavljaju svoje koeficijente na osnovu informacija koje imaju o pojedinim timovima. Da bi mogli pobediti kladionicu morate znati više od njih. Zato proučite timove na koje se mislite kladiti kako bi mogli doneti ispravnu odluku.

3.     SpecijalizacijaŠto bolje poznajete neki sport ili ligu možete donositi ispravnije odluke u vezi klađenja. Zato nemojte svaštariti nego se specijalizirajte za samo neke sportove ili samo neke lige.    

4.  Uvek sve dvaputa proveravajte – Jednom postavljene opklade se ne mogu stornirati, pa zato dobro proverite da umesto 10€ nije ulog npr. 100€ i sl. Klikajući po ekranu vrlo lako se klikne i nešto pogrešno.

5. Posebne utakmice – Određene utakmice kao što su Kup utakmice, lokalni derbiji, itd. su drugačijeg naboja nego regularne prvenstvene utakmice. To su utakmice u kojima biti favorit ne znači ništa. Tako često drugoligaške ekipe pobede prvoligaše. Klađenje na favorita ovde nosi veliki rizik, dok s druge strane klađenje na slabiju ekipu može biti izvrsna prilika.

6. Novi trener–
Vrlo često promena trenera u lošim ekipama deluje kao svojevstan pozitvni šok na tu ekipu. Igrači se žele dokazati novom treneru pa često objektivno lošija ekipa pobedi jaču.

7. Koristite money management – Za bilo kakav uspeh u klađenju upravljanje novcem tj. bankom za klađenje je nužno. Onaj ko ne zna upravljati svojom bankom nema budućnosti u klađenju. Pročitajte posebni članak o money managementu.

8. Vodite statistiku – Bez statistike klađenje vrlo lako izmakne kontroli. Statistika omogućava ne samo puko praćenje koliko ste u gubitku ili dobitku nego i utiče na vašu disiplinu da se lakše pridržavate vašeg načina klađenja i money managementa.

9. Kladite se online – Prvi razlog su svakako manipulativni troškovi kojih nema kod online klađenja. Ako godišnje okrenete na kladionici nekoliko hiljada eura, sami izračunajte kolika je tu ušteda. Osim toga online kladionice imaju niže troškove poslovanja što im omogućava da nude i bolje koeficijente od zemaljskih kladionica. Npr. na susret gde su šanse za pobedu jednake na online kladionicama se mogu dobiti i koeficijenti 1.95:1.95 dok u zemaljskim tek 1.80:1.80.

10. Tražite bolje koeficijente – Na internetu postoji nekoliko stotina online kladionica. Koeficijenti se u njima dosta razlikuju pa se isplati otvoriti račune u više kladionica i opklade stavljati u onoj koja taj tren nudi najviše koeficijente. Na duge staze čak i razlika u koeficijentima od 0.05 puno znači.


18

MENY MENAGEMENT

Money management ili upravljanje novcem je ključno oružje svakog kladioničara u borbi protiv kladionice.
Money management sistema ima jako puno. Većina ih je toliko komplikovana da vam treba nedelju dana da ga svladate, a vrednost im je vrlo upitna. Mi ćemo vam predstaviti vrlo jednostavni sistem koji se do sada, na duge staze, pokazao najboljim. Njegovu valjanost potvrđuje to što je to sistem kojeg upotrebljava većina profesionalnih kladioničara.
A sistem glasi: single opklade i uvek jednak ulog. Znači nema dublova, triplova i ostalih narodnih listića. Ako favorizirate Milan, Barcelonu i Manchester United, nemojte ih stavljati na jedan listić, nego ih odigrajte odvojeno. Ako pogodite sva tri… super, ali će se puno češće dogoditi da ćete pogoditi samo dva susreta. Čak i ako pogodite samo jedan to nije katastrofa. Bar ste vratili dio uloga. A kad stavite sva tri susreta na jedan listić onda je sve ili ništa, pri čemu se naravno ništa puno češće dogodi.Drugi deo ovog sistema su jednaki ulozi na sve opklade. Sledeće što treba odrediti je koliko velik ulog treba biti za svaku opkladu? Taj ulog mora biti takav da zarada bude zadovoljavajuća, ali opet ne toliko veliki da izgubite celu banku za vreme gubitničkog niza. Veličina banke će takođe  odrediti veličinu vašeg uloga. A evo zašto.
Većina  početnika počinje s nekoliko stotina do stotina evra. Igrači koji imaju veliku banku imaju ulog od 1 – 3% banke. Na primer s bankom od 10000e ulog bi bio 200e. Ali ako počinjete sa samo 500e vaš ulog bi bio 10e,što morate priznati ni nije nešto uzbudljivo. Zato ako imate malu banku u početku morate imati malo agresivniju taktiku i ulog bi vam trebao biti 5 – 7% banke.Igrači s velikom bankom moraju biti konzervativniji s veličinom uloga i on se treba kretati od 1 – 3%. Oni imaju više za izgubiti i zaštita njihove investicije postaje vrlo bitna stvar. Jer nije isto izgubiti par stotina evra i par desetaka stotina. Morate misliti šta će se dogoditi ako izgubite, jer gubitci iako nepoželjni su stvarnost i događaju se. Razumni kladioničar prihvaća rizik, razume ga i donosi odluke skladno tome.Znači ključ dobrog money managementa su singl opklade i jednaki ulozi unapred određene veličine. Teži deo je pridržavati se ovoga kod baš svake opklade. Naravno postoje oni koji pogode i listić s 10 parova ili sve svoje novce stave na jednu utakmicu i dobiju. Ali je puno više onih koji nemaju takvu sreću ili svoju “sreću” ne uspeju održati na duge staze i na kraju sve vrate kladionici. Metoda malih uloga je puno manje turbulentna i postiže pozitivne rezultate na duge staze. Nakon što uspeh počne pristizati i banka počne rasti potrebno je podizati veličinu uloga, najbolje kada banka naraste bar 20 -30%. Na primer ako smo krenuli s 10000e i ulog nam je 2% tj. 200e i vremenom nam se banka poveća na 15000. Ponovo izračunamo ulog pa je sada 2% = 300e.


srb

KLADENJE NA FUDBAL

Kod nas je fudbal veoma popularan i svi se vole hvaliti kao veliki poznavatelji istoga. Međutim to ne znači da su automatski dobri i u klađenju na fudbal. Tek nakon nekog vremena (i podosta izgubljenih novaca) shvate da to i nije tako jednostavno. Razlog tome je što su kladionice još veći poznavatelji fudbala od kladioničara. Stoga donosimo nekoliko saveta za uspešnije klađenje na fudbal.

Držite se jednostavnog

Najjednostavije, i za igrača najlakše pogoditi, je kladiti se na ishod fudbalske utakmice. Kladionice to znaju i zato nude pregršt raznih drugih mogućnosti klađenja. Pa tako u nekim kladionicama imate mogućnost staviti preko 50 različitih opklada na samo jednu fudbalsku utakmicu. Cilj ovoga nije ništa drugo nego privući igrača da se kladi na opklade koje vrlo slabo poznaje, i na taj način brže izgubi novac.

Pronađite najbolje koeficijente

Ovo zvuči vrlo logično, ali puno igrača se kladi u samo jednoj kladionici, pa niti ne primeti da su u nekoj drugoj kladionici koeficijenti puno bolji za neku opkladu. Svaki ozbiljniji igrač bi trebao imati račune u nekoliko online kladionica i zatim uspoređivati koeficijente u svima njima te se kladiti u onoj koja daje najbolji koeficijent za događaj na koji se želi kladiti. Na duže staze tako možete uštediti puno novaca.

Smanjite broj parova na listiću Jedan od najjednostavnijih načina da povećate isplatu na svom listiću je da stavite više parova na njega. Ali većina ljudi pretera u tome. Iznenađenja u fudbalu uviek postoje pa ako stavite 10 ili više parova na listić, postoji velika šansa da ćete barem 1 promašiti i izgubiti novce. Stoga nikako ne preporučujemo da stavite na listić više od 5-6 parova. Naravno i oni moraju biti pažljivo izabrani. Ukoliko ne možete pronaći dovoljno kvalitetnih parova bolje je čak se uopšte ne kladiti nego staviti neki par za koji niste sigurni.
Bolje dignuti novce na listiću sa manjim brojem parova, nego izgubiti listić sa 15 parova, gde ste neke parove stavljali samo zato da podebljate koeficijent.

  Koristite promocije Većina online kladionica nudi svojim igračima različite promocije, pa se tako tu mogu naći razni bonusi, besplatne opklade, povratak novca u slučaju gubitka, poboljšani koeficijenti i slično. Pametni igrači obračaju pažnju na ovakve ponude, jer one u biti smanjuju prednost koju kladionica ima nad njima, te na kraju mogu značiti razliku između dobitka i gubitka u klađenju.


Ja volimm tipovanje

ANALIZE UTAKMICA

U klađenju,uopšteno govoreći,postoje dve vrste igrača.Jedni su oni koji se klade kako bi zaradili i drugi koji se klade isključivo radi zabave. Međutim bez obzira koji ste tip igrača, ultimativni cilj svih koji se klade je pobediti kladionicu.

Iako na prvi pogled to izgleda jednostavno, u praksi, pogotovo na duge staze, to je vrlo teško. Kladionice su organizovane, disciplinovane i ostavljaju vrlo malo mogućnosti da ih igrač pobedi.Da bi uspeli pobediti kladionicu i vi se morate ponašati poput nje.Svaku utakmicu na koju mislite staviti novac morate znati analizirati i zatim odlučiti da li se vredi na nju kladiti ili ne.

Ovde pružamo nekoliko saveta ili koraka po kojima se može napraviti kvalitetna analiza jedne utakmice.

Forma ekipe: Forma jedne ekipe je najvažniji faktor koji gledaju kladionice prilikom određivanja koeficijenata, pa je ne smete ni vi propustiti. Tačno određivanje forme neke ekipe te njeni usponi ili padovi mogu vam doneti jako puno novaca. Najbolje je pri tome se usresrediti na nekoliko ekipa ili liga koje ćete verno pratiti tokom sezone. Tako ćete vrlo brzo moći uočiti da li forma neke ekipe počinje padati ili rasti, čak i pre kladionica,te na taj način steći prednost.

Statistika igranja kod kuće i u gostima: Uvek proverite ove statistike. Neke ekipe igraju potpuno različito kod kuće i u gostima, npr. u gostima su totalna pušiona dok su kod kuće nepobedivi. Moguće je da takva ekipa na primer igra dva puta kod kuće i pobedi, pa im je sledeća gostujuća utakmica iz nekog razloga odgođena, pa opet pobede kod kuće. Zbog takve tri pobede u nizu kladionice joj mogu dati prilično kriv koeficijent za sledeću gostujuću utakmicu. Takve situacije treba uočiti i iskoristiti.

Head-to-head statistika: Ovo je statistika u kojoj se gledaju samo utakmice između dve ekipe koje međusobno igraju. Ove statistike treba gledati i do pet sezona unatrag, pa čak i više. Razlog za ovo je što mečevi nekih ekipa imaju neku svoju logiku koja često nema nikakve veze s trenutnom formom. Poznato je da neke ekipe ne uspevaju pobediti na određenim stadionima i preko 10 godina bez obzira koliko su trenutno „jake“.

Vesti: Pozorno pratite sve vesti koje bi mogle imati uticaja na učinke neke ekipe, kao što su crveni kartoni, ozlede i dr. Posebno je važno znati pravilno protumačiti te vesti. Često vest da je ozleđen jedan od glavnih igrača neke ekipe ima za posledicu porast koeficijenta za tu ekipu,tj.pad koeficijenta na protivnika,jer se smatra da je ta ozleda hendikep za tu ekipu. Međutim velike i bogate evropske ekipe imaju često na klupi ne samo dostojne zamene nego nekad čak i bolje igrače za zaenu,pa ta ozleda i nije neki hendikep.

Motivacija: Motivacija je izuzetno važna za rezultate neke ekipe. Glavni razlog zašto neke slabije ekipe pobede puno jače protivnike je upravo u motivaciji. Često ekipe koje igraju u evropskim kupovima su manje motivisane za prvenstvene utakmice. Isto tako ekipe kojima preti ispadanje iz lige imaju veću motivaciju od onih koji su si već osigurali opstanak. Neke ekipei,ako vide da nemaju više izgleda da osvoje prvenstvo,žele osvojiti kup pa tu igraju puno jače nego na drugim utakmicama. Promena trenera takođe puno pridonosi motivaciji ekipe,jer se igrači nastoje dokazati novom treneru.

Raspored: Događa se da neke ekipe imaju vrlo tesan raspored (liga, domaći kupovi, evropski kupovi), što dovodi do prevelikog zamora, pa se ekipe naerno čuvaju za utakmice koje su im važnije dok na ostalim igraju puno slabije.

Uslovi igranja: Proverite kakvi su vremenski uslovi za igranje na nekom stadionu. Ako pada kiša i sve je blatnjavo ne očekujte žestoku borbu i puno golova (često odlična prilika za odigrati under 2.5 golova). Vrlo verovatno je da će ekipe samo rutinski odraditi tu utakmicu bez puno nadmetanja.
Isto tako vidite koliko putuje gostujuća ekipa. Ekipa koja mora proputovati pola kontinenta u nekim evropskim kupovima često zbog umora pokaže puno manje na terenu nego što bi pokazala da nije morala toliko putovati.


vizitka

KAKO PROCENITI FORMU EIPE

Forma neke ekipe je često odlučujući faktor koji utiče na rezultat utakmice, te je stoga veština analize forme ekipe ključni faktor za uspešno klađenje.Jer ako ne znate formu neke ekipe,kako ćete znati da li vam kladionica nudi dobre koeficijente?

Stoga naučite neke od ovih trikova koji vam mogu pomoći u uspešnom klađenju na fudbal.

Domaće i gostujuće utakmice – U fudbalu je pametno posebno procenjivati formu ekipe u domaćim i gostujućim utakmicama. Većina timova igra bolje kod kuće nego u gostima, ali kod nekih je to posebno izraženo pa su kod kuće praktički nepobedivi dok u gostima mogu biti i ispod prosečne.Pa ako se gleda samo ukupna pozicija na tablici (i domaće i gostujuće utakmice),ta informacija može uveliko zavarati i navoditi na krivi put.

  Čisti rezultati

Može biti vrlo primamljivo kladiti se na tim koji ima tri ili četiri uzastopne pobede,posebno ako igra protiv ekipe koja je u lošoj formi zadnjih par utakmica. Ali,treba imati na umu da su rezultati relativni.Stoga, ne gledajte samo rezultate, nego i protiv koga su igrali, skor ekipe protiv koje su igrali kod kuće i u gostima, te da li je toj ekipi nedostajao koji ključni igrač.

Faktori koji utiču na formu – Igrači – Vesti vezane uz neku ekipu bi trebale imati veliki uticaj na to da li ćete se kladiti na taj tim. Obavezno proveriti da li će neki ključni igrač propustiti sledeću utakmicu ili da se neki važni igrač vraća nakon ozlede i sl. Npr. ključni igrač koji se vraća nakon ozlede može podignuti samopouzdanje cele ekipe iako on sam nije još uvijek u velikoj formi, te na taj način pridoneti pobedi. Isto tako ekipa bez važnog igrača može potpuno izgubiti sampouzdanje i izgubiti od objektivno slabije ekipe.

Treneri – Neki treneri igraju naročito dobro protiv određenih klubova, jer su razvili taktiku koja potpuno neutralizuje tu ekipu ili vrlo dobro eksploatiše neke njihove slabosti. Stoga vredi proveriti i kako je trener prolazio protiv nekog kluba bez obzira da li s trenutnom ekipom koju trenira ili nekom koju je pre trenirao.

Evropske utakmice – Uvek treba proveriti da li klub na kojeg se kladite ima pred sobom neki evropski meč ili ga je imao pre par dana. Evropske utakmice uvek imaju veću važnost od domaćih pa se ekipe istroše u evropskoj utakmici i onda slabije igraju u sledećoj domaćoj utakmici. Ili se ključni igrači čuvaju za evropsku utakmicu, a domaću onda igra rezervna i bitno slabija ekipa (ekipa s klupe).

Međunarodne utakmice – Sada je već uobičajeno da se većina međunarodnih kvalifikacionih utakmica igra po dve utakmice u paketu: subota – sreda. Ovo je naročito nepovoljno za klubove sa puno internacionalaca jer igrači dolaze umorni (ili ozleđeni) od reprezentativnih obaveza i takve ekipe su u puno nepovoljnijem položaju od neke ekipe bez reprezentativnih igrača koji su imali odmor od dve nedelje.

Istorija dvoboja – Iako prijašnji susreti između dva kluba mogu biti zavaravajući, još uvek ih se isplati proveriti. Većina trendova starija od par godina su beznačajni zbog promene igrača i trenera, ali neki klubovi konstantno pobeđuju neke druge. Nije retkost videti istoriju međusobnih dvoboja između dve ekipe gde jedna nije pobedila drugu već 10 ili 20 godina.

Stil igre – Važno je i proveriti stil igre ekipa u nekom dvoboju. Dve defanzivne ekipe će uglavnom odigrati susret bez puno golova, dok dve ofanzivne ekipe mogu odigrati utakmicu s vrlo neizvesnim rezultatom. Ovo je naročito važno ako se kladite na iznad/ispod 2.5golova.

Golovi – Proverite koliko ekipa na koju se kladite prima, a koliko daje golova. Tim koji pobeđuje sa dva ili tri gola razlike je puno bolja opklada od tima koji uvek pobeđuje s jednim golom razlike. Obema klubovima će pisati pobeda pokraj njihovog imena, ali način na koji su došli do te pobede je takođe važan. Dobra strategija ovde je pokušati predvideti koliko će golova biti u utakmici, na osnovu toga koliko koji klub prima i daje golova. Što bolje pogađate tačan rezultat to će i vaše opklade biti više dobitne.

A evo i kratka check-lista što trebate proveriti pre stavljanja opklade na osnovu gore napisanog:

 1. Proverite formu u domaćim utakmicama za domaćina i formu u gostujućim utakmicama za gostujući tim.
 2. Proverite međusobne dvoboje – ko više pobeđuje i koliko lako pobeđuje?
 3. Proverite vesti vezane za oba tima i procenite kakvi će biti efekti izostanka ili povratka pojedinih igrača.
 4. Trenerski stilovi – kako će ovo imati uticaja na utakmicu?
 5. Nedavne utakmice – kakve posledice imaju na igrače (evropske, međunarodne, …).
 6. Stil igre – kakve stilove imaju protivnici i kako će to uticati na utakmicu?
 7. Golovi – proverite date i primljene golove za svaki tim.


Ja volimm tipovanjeU klađenju,uopšteno govoreći,postoje dve vrste igrača.Jedni su oni koji se klade kako bi zaradili i drugi koji se klade isključivo radi zabave. Međutim bez obzira koji ste tip igrača, ultimativni cilj svih koji se klade je pobediti kladionicu.

Iako na prvi pogled to izgleda jednostavno, u praksi, pogotovo na duge staze, to je vrlo teško. Kladionice su organizovane, disciplinovane i ostavljaju vrlo malo mogućnosti da ih igrač pobedi.Da bi uspeli pobediti kladionicu i vi se morate ponašati poput nje.Svaku utakmicu na koju mislite staviti novac morate znati analizirati i zatim odlučiti da li se vredi na nju kladiti ili ne.

Ovde pružamo nekoliko saveta ili koraka po kojima se može napraviti kvalitetna analiza jedne utakmice.

Forma ekipe: Forma jedne ekipe je najvažniji faktor koji gledaju kladionice prilikom određivanja koeficijenata, pa je ne smete ni vi propustiti. Tačno određivanje forme neke ekipe te njeni usponi ili padovi mogu vam doneti jako puno novaca. Najbolje je pri tome se usresrediti na nekoliko ekipa ili liga koje ćete verno pratiti tokom sezone. Tako ćete vrlo brzo moći uočiti da li forma neke ekipe počinje padati ili rasti, čak i pre kladionica,te na taj način steći prednost.

Statistika igranja kod kuće i u gostima: Uvek proverite ove statistike. Neke ekipe igraju potpuno različito kod kuće i u gostima, npr. u gostima su totalna pušiona dok su kod kuće nepobedivi. Moguće je da takva ekipa na primer igra dva puta kod kuće i pobedi, pa im je sledeća gostujuća utakmica iz nekog razloga odgođena, pa opet pobede kod kuće. Zbog takve tri pobede u nizu kladionice joj mogu dati prilično kriv koeficijent za sledeću gostujuću utakmicu. Takve situacije treba uočiti i iskoristiti.

Head-to-head statistika: Ovo je statistika u kojoj se gledaju samo utakmice između dve ekipe koje međusobno igraju. Ove statistike treba gledati i do pet sezona unatrag, pa čak i više. Razlog za ovo je što mečevi nekih ekipa imaju neku svoju logiku koja često nema nikakve veze s trenutnom formom. Poznato je da neke ekipe ne uspevaju pobediti na određenim stadionima i preko 10 godina bez obzira koliko su trenutno „jake“.

Vesti: Pozorno pratite sve vesti koje bi mogle imati uticaja na učinke neke ekipe, kao što su crveni kartoni, ozlede i dr. Posebno je važno znati pravilno protumačiti te vesti. Često vest da je ozleđen jedan od glavnih igrača neke ekipe ima za posledicu porast koeficijenta za tu ekipu,tj.pad koeficijenta na protivnika,jer se smatra da je ta ozleda hendikep za tu ekipu. Međutim velike i bogate evropske ekipe imaju često na klupi ne samo dostojne zamene nego nekad čak i bolje igrače za zaenu,pa ta ozleda i nije neki hendikep.

Motivacija: Motivacija je izuzetno važna za rezultate neke ekipe. Glavni razlog zašto neke slabije ekipe pobede puno jače protivnike je upravo u motivaciji. Često ekipe koje igraju u evropskim kupovima su manje motivisane za prvenstvene utakmice. Isto tako ekipe kojima preti ispadanje iz lige imaju veću motivaciju od onih koji su si već osigurali opstanak. Neke ekipei,ako vide da nemaju više izgleda da osvoje prvenstvo,žele osvojiti kup pa tu igraju puno jače nego na drugim utakmicama. Promena trenera takođe puno pridonosi motivaciji ekipe,jer se igrači nastoje dokazati novom treneru.

Raspored: Događa se da neke ekipe imaju vrlo tesan raspored (liga, domaći kupovi, evropski kupovi), što dovodi do prevelikog zamora, pa se ekipe naerno čuvaju za utakmice koje su im važnije dok na ostalim igraju puno slabije.

Uslovi igranja: Proverite kakvi su vremenski uslovi za igranje na nekom stadionu. Ako pada kiša i sve je blatnjavo ne očekujte žestoku borbu i puno golova (često odlična prilika za odigrati under 2.5 golova). Vrlo verovatno je da će ekipe samo rutinski odraditi tu utakmicu bez puno nadmetanja.
Isto tako vidite koliko putuje gostujuća ekipa. Ekipa koja mora proputovati pola kontinenta u nekim evropskim kupovima često zbog umora pokaže puno manje na terenu nego što bi pokazala da nije morala toliko putovati.


FIBONACCI SISFIBONACCI SISTEM KLADJENJA


HASHEKOV SISHASHEKOVI STUPOVI


LABOUCHERE SISLABOUCHERE SISTEM KLADJENJA


MARTINGALE SISMARTINGALE SISTEM KLADJENJA


PARLAY SISPARLAY SISTEM KLADJENJA


POLUVREME KRAJ SISPOLUVREME / KRAJ FUDBALSKI SISTEM


RASPISIVANJE SISRASPISIVANJE LISTICA


UNDER OVER SISUNDER / OVER STRATEGIJA


Top