MONEY MANAGEMENT

18Money management ili upravljanje novcem je ključno oružje svakog kladioničara u borbi protiv kladionice.
Money management sistema ima jako puno. Većina ih je toliko komplikovana da vam treba nedelju dana da ga svladate, a vrednost im je vrlo upitna. Mi ćemo vam predstaviti vrlo jednostavni sistem koji se do sada, na duge staze, pokazao najboljim. Njegovu valjanost potvrđuje to što je to sistem kojeg upotrebljava većina profesionalnih kladioničara.
A sistem glasi: single opklade i uvek jednak ulog. Znači nema dublova, triplova i ostalih narodnih listića. Ako favorizirate Milan, Barcelonu i Manchester United, nemojte ih stavljati na jedan listić, nego ih odigrajte odvojeno. Ako pogodite sva tri… super, ali će se puno češće dogoditi da ćete pogoditi samo dva susreta. Čak i ako pogodite samo jedan to nije katastrofa. Bar ste vratili dio uloga. A kad stavite sva tri susreta na jedan listić onda je sve ili ništa, pri čemu se naravno ništa puno češće dogodi.Drugi deo ovog sistema su jednaki ulozi na sve opklade. Sledeće što treba odrediti je koliko velik ulog treba biti za svaku opkladu? Taj ulog mora biti takav da zarada bude zadovoljavajuća, ali opet ne toliko veliki da izgubite celu banku za vreme gubitničkog niza. Veličina banke će takođe  odrediti veličinu vašeg uloga. A evo zašto.
Većina  početnika počinje s nekoliko stotina do stotina evra. Igrači koji imaju veliku banku imaju ulog od 1 – 3% banke. Na primer s bankom od 10000e ulog bi bio 200e. Ali ako počinjete sa samo 500e vaš ulog bi bio 10e,što morate priznati ni nije nešto uzbudljivo. Zato ako imate malu banku u početku morate imati malo agresivniju taktiku i ulog bi vam trebao biti 5 – 7% banke.Igrači s velikom bankom moraju biti konzervativniji s veličinom uloga i on se treba kretati od 1 – 3%. Oni imaju više za izgubiti i zaštita njihove investicije postaje vrlo bitna stvar. Jer nije isto izgubiti par stotina evra i par desetaka stotina. Morate misliti šta će se dogoditi ako izgubite, jer gubitci iako nepoželjni su stvarnost i događaju se. Razumni kladioničar prihvaća rizik, razume ga i donosi odluke skladno tome.Znači ključ dobrog money managementa su singl opklade i jednaki ulozi unapred određene veličine. Teži deo je pridržavati se ovoga kod baš svake opklade. Naravno postoje oni koji pogode i listić s 10 parova ili sve svoje novce stave na jednu utakmicu i dobiju. Ali je puno više onih koji nemaju takvu sreću ili svoju “sreću” ne uspeju održati na duge staze i na kraju sve vrate kladionici. Metoda malih uloga je puno manje turbulentna i postiže pozitivne rezultate na duge staze. Nakon što uspeh počne pristizati i banka počne rasti potrebno je podizati veličinu uloga, najbolje kada banka naraste bar 20 -30%. Na primer ako smo krenuli s 10000e i ulog nam je 2% tj. 200e i vremenom nam se banka poveća na 15000. Ponovo izračunamo ulog pa je sada 2% = 300e.

Ostavite odgovor