Fibonacci sistem klađenja

Ovo je sistem pozitivne progresije koji je dobio ime po poznatom matematičaru Leonardu od Pise – Fibonacciju, jer se za veličinu uloga koriste brojevi tzv. Fibonaccijevog niza: 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21 i 34.
Iako celi Fibonaccijev niz ima beskonačno mnogo brojeva za ovaj sistem se koristi samo osam gore navedenih brojeva, što znači da sistem podnosi osam uzastopnih promašaja nakon čega se vraća na početak.

Sistem funkcioniše vrlo jednostavno. Svaki broj niza je jedna stepenica, pa sistem ima 8 stepenica. Nakon svakog promašaja se penje jednu stepenicu više, a nakon pogotka se spušta za dve stepenice.
Kako je neki broj u Fibonaccijevu nizu zbir prethodna dva broja, tako nam pogodak na nekoj stepenici pokriva gubitke prethodne dve stepenice (pa je to razlog zašto se kod pogotka spušta za dve stepenice).

Brojevi u nizu ovog sistema tj. stepenice predstavljaju unite za klađenje, a veličinu unita određujete sami zavisno o veličini banke i vašim sklonostima pri klađenju, ali se ne preporučuje više od 2 – 3% banke.

Ovo je sistem za opreznije kladioničare jer je mala mogućnost propasti, ali je takođe i zarada mala.

Primer ovog sistema:

  1. Kladite se s ulogom od 1 unita sve dok ne izgubite. Tada se kladite s ulogom od 2 unita.
  2. Ako pobedite s ulogom od 2 unita, tada se vraćate na 1. korak. Ako izgubite tada se kladite s ulogom od 3 unita.
  3. Ako pobedite s ulogom od 3 unita, tada se vraćate na 1. korak. Ako izgubite tada se kladite s ulogom od 5 unita.
  4. Ako pobedite s ulogom od 5 unita, tada se vraćate na 2. korak. Ako izgubite tada se kladite s ulogom od 8 unita.
  5. Ako pobedite s ulogom od 8 unita, tada se vraćate na 3. korak. Ako izgubite tada se kladite s ulogom od 13 unita.
  6. Ako pobedite s ulogom od 13 unita, tada se vraćate na 4. korak. Ako izgubite tada se kladite s ulogom od 21 unita.
  7. Ako pobedite s ulogom od 21 unita, tada se vraćate na 5. korak. Ako izgubite tada se kladite s ulogom od 34 unita.
  8. Ako pobedite s ulogom od 34 unita, tada se vraćate na 6. korak. Ako izgubite tada se vraćate na početak niza i kladite s ulogom od 1 unita.

Jedna od varijanti ovog sistema, koju naročito vole igrači s velikim ulozima i ljubitelji riskantnije igre, je da u slučaju pogotka se ne spuštate dve stepenice nego samo jednu. Prednost ovoga je da se ovako bolje iskorištavaju pobednički nizovi, pri čemu je zarada veća budući da se kladi s većim ulozima jer se sporije spuštate na početak niza. Negativnost ove varijante je da ukoliko pogađate manje od 50% i bez nekih velikih gubitničkih nizova ćete doći do kraja niza što će značiti i veliki gubitak.
Druga varijanta je da se nakon prvog pogotka vraćate za jednu stepenicu, a nakon drugog pogotka normalno za dve stepenice. Na ovaj način se smanjuje mogućnost da dođete do kraja niza kao u prethodnoj varijanti.

Ostavite odgovor