D’Alambert sistem

Ovaj je sistem dobio ime po francuskom matematičaru iz 18st. Jean le Rond d’Alambertu i to je sistem negativne progresije, tj. nakon svakog poraza se ulozi povećavaju. Prednost ovog sistema je njegova jednostavnost, jer  nema nikakvog kompliciranog računanja uloga, dok mu je mana kao i kod svih sistema negativne progresije to što u slučaju velikog gubitničkog niza ulozi mogu poprilično narasti.

Za korištenje ovog sistema potrebno je odabirat utakmice s koeficijentom od najmanje 2.0 i imati malo veću banku jer kao što je rečeno u slučaju gubitničkog niza ulozi brzo rastu.

Po načinu funkcioniranja ovaj sistem je sličan Martingaleu samo što ulozi ne rastu tako dramatično kao kod Martingalea. Svaki put kad izgubimo podižemo ulog za jednu jedinicu, a svaki puta kad pogodimo spuštamo ulog također za jednu jedinicu. Kad ulog dođe do nula niz je završen. Da bi uspeli završiti niz potrebno je imati postotak pogodaka preko 50%.

Pre početka potrebno je odabrati osnovnu jedinicu pomoću koje će se određivati ulog. Uzet ćemo za primer da je osnovna jedinica 5€, pa je i prvi ulog 5€. U slučaju pogotka ulog smanjujemo za osnovnu jedinicu pa je sedeći ulog 0, a to znači da je niz završen i počinje se novi niz. U slučaju gubitka povećava se ulog za jednu jedinicu pa je sedeći ulog 10€. U slučaju ponovog gubitka sedeći ulog bi bio 15€, a u slučaju pogotka ulog se vraća na 5€, itd.

Primer klađenja s d’Alambert sistemom:
Početna jedinica: 5€

1. Ulog: 5€ – PROMAŠAJ – Novi ulog: 5€ + 5€ = 10€
2. Ulog: 10€ – PROMAŠAJ – Novi ulog: 10€ + 5€ = 15€
3. Ulog: 15€ – PROMAŠAJ – Novi ulog: 15€ + 5€ = 20€
4. Ulog: 20€ – POGODAK – Novi ulog: 20€ – 5€ = 15€
5. Ulog: 15€ – POGODAK – Novi ulog: 15€ – 5€ = 10€
6. Ulog: 10€ – PROMAŠAJ – Novi ulog: 10€ + 5€ = 15€
7. Ulog: 15€ – POGODAK – Novi ulog: 15€ – 5€ = 10€
8. Ulog: 10€ – POGODAK – Novi ulog: 10€ – 5€ = 5€
9. Ulog: 5€ – POGODAK – Niz završen

Vrlo dobar sistem za dobre tipstere koji vole malo riskantnije strategije da povećaju svoju dobit, jer završetak svakog niza osigurava zaradu.

Ostavite odgovor